Utile
Adaugati la favorite!

Sanatate Naturala
O viata la care n-ai visat!
Ultima modificare:
 
 

Meniu

Home
Plante
Sfaturi boli
Boli canceroase
Forum
Kombucco Orientalis
Contact

 


URZICA-MOARTA-GALBENA
(Lamium galeobdolon)

Aceasta planta poarta si numele de galbinita, sugel-galben, urzica-galbena, urzica-moarta, zabrea. Ea creste in paduri umede si santuri, sub tufisuri, linga garduri si garduri vii, printre darimaturi, pe locuri umede, lumbroase si pretutindeni unde se intilneste si urzica. Infloreste in lunile aprilie si mai, iar in zonele muntoase chiar si mai tirziu. Rizomul vivace (care traieste mai mult de un an) formeaza tulpini verticale, inalte de pina la 50 centimetri, frunzele sunt dispuse incrucisat in serii la niveluri diferite, avind forma unui ou si sunt crete, florile stau intr-un verticil fals la subsuoara f'runzei. Se colecteaza frunzele si florile. Ca si urzica-moarta-galbena, urzica-moarta-alba (Lamium album) - purtind in limbaj popular si numele de fata-mitei, mierea-ursului-cu-flori-balai, sugel-alb, urzica-alba, urzica-creata, urzica-moarta - este si ea o planta medicinala remarcabila. Ea infloreste ca buruiana din mai pina in octombrie pe drumuri, printre danmaturi si terasamente de cale ferata. Se culeg si frunzele, insa in primul rind florile. Ceaiul preparat din ele ajuta in bolile grele ale organelor pelviene si in tulburarile si durerile menstruale, daca se iau 2 cesti pe parcursul zilei. Are si efect depurativ combate insomnia pe baza nervoasa si este un remediu eficace Tn cele mai diferite maladii ale femeilor. Femeile cu vesnice afectiuni ale organelor pelviene si fetele tinere ar trebui sa aprecieze mult acest ceai.
Florile si frunzele urzicii-moarte-galbene se folosesc in maladii asemanatoare, mai ales in retentie urinara, boli ale cailor urinare, usturimi la urinat, boll renale grave si anasarca Florile sunt indicate in tulburari digestive, scrofuloza si eruptii cutanate. in acest scop se bea o cana cu ceai dimineata. Contra ulceratiilor si a varicelor ajuta compresele cu infuzie.
Urzica-moarta-galbena este recomandata impotriva paraliziei vezicale la oamenii batrini, in racelile vezicii urinare si in nefrite. O baie de sezut cu adaos de urzica-moarta-galbena este deosebit de binefacatoare.
In scleroza renala incurabila, irigare renala si racordare la rinichi artificial, urzica-moarta-galbena, amestecata in parti egale cu dragaica si splinuta, aduce rezultate lecuitoare dintre cele mai bune. Daca nu poate fi procurata urzica-moarta-galbena, atunci se poate adauga si urzica-moarta-alba.

MODURI DE FOLOSIRE
Infuzie: 1 lingurita (cu virf) la 1/4 litru de apa - a se opari doar, a se lasa putin in repaos. Comprese: 3 lingurite (cu virf) la 1/2 litru de apa - a se opari, a se lasa putin in repaos. A se umezi cirpe cu infuzie si a se aplica astfel comprese calde.
Adaos la baia de sezut: A se vedea ,,Bai de sezut" (se foloseste intreaga planta).
Amestec de ceaiuri: A se amesteca urzica-moarta-galbena, dragaica si splinuta in parti egale. A se opari 1 lingurita (cu virf) din acest amestec cu 1/4 litru de apa. A se lasa sa stea putin.


 

 
Publicitate

Copyright 2004 - Sanatate Naturala
Optimizat la rezolutia 1024 x768