Utile
Adaugati la favorite!

Sanatate Naturala
O viata la care n-ai visat!
Ultima modificare:
 
 

Meniu

Home
Plante
Sfaturi boli
Boli canceroase
Forum
Kombucco Orientalis
Contact

 


TRAISTA-CIOBANULUI (Capsella bursa-pastoris)

Aceasta planta medicinala foarte valoroasa, care se intitneste peste tot pe drumuri, cimpii, paminturi intelenite, ogoare paraginite, santuri, povirnisuri, cimpuri si gradini de zarzavaturi,
este considerata in general o buruiana incomoda. De-abia se aduna undeva o movila de pamint - mai ales and se construiesc case - si imediat apare, aproape peste noapte, traista- ciobanului. In limbajul popular i se mai zice si arior, buruiana-de-friguri, coada-pisicii, pasatel, pascuta, pastele-cailor, punga-babei, punga-popii, pungulita, rapan, straita-popii sau tasculita. Frunzele zimtate neregulat formeaza - asemanator papadiei - o rozeta. Tulpina ajunge pina la o inaltime de 40 centimetri. Perioada de inflorire: martie-noiembrie. Florile, foarte mici, de un alb murdar, sint umbeliforme, alcatuind o inflorescenta in forma de ciorchine; de tulpinitele subtiri atirna micile pastai (fruct capsula) sub forma de inimioare si amintind la pipait de pielea prelucrata. -Orataniile au o preferinta speciala peritru traista-ciobanului. Imediat ce zapada se topeste si vremea se incalzeste, aceasta planta rasare proaspata si verde. Ceaiui de traista-ciobanului, din care se consuma zilnic 2-3 cesti, se intrebuinteaza cu mare succes in toate tipurile de hemoragii, ca de exemplu in hemoragiile nazale, stomacale, intestinale si in metroragii (hemoragii uterine nereguiate). In cazul ranilor singerinde, la care singele nu vrea sa se opreasca, infuzia de traista-ciobanului are un efect hemostatic uimitor. In cazul menstruatiilor abundente, se beau, timp de 8-10 zile inainte de venirea ciclului, zilnic cite 2 cesti de ceai, fotosind 1 lingurita (cu virf) de traista-ciobanului la 1 ceasca. Acest ceai serveste si la reglarea ciclului pe parcursul pubertatii. In timpul menopauzei, de asemenea, fiecare ferneie ar trebui sa bea 4 saptamini de-a rindul cite 2 cesti zilnic, sa intrerupa apoi pentru 3 saptamini si sa repete periodic acest tratament.
Pentru hemoroizii care singereaza, se fac mici clisme intestinaie, bai de sezut sau spalaturi cu infuzie calduta de traista-ciobanului. Mamele care au sinii umflati in timpul alaptatului ar trebui sa-si incalzeasca la aburi (intr-o sita) traista-ciobanului proaspata, s-o puna intre pinze si sa si-o aplice local calda, sub forma de comprese. Se recomanda cu succes in cazul hemoragiilor renale 2 cesti pe zi cu un amestec de ceaiuri din traista-ciobanului si coada-calului in parti egaie.
Traista-ciobanului este insa - asemanator viscului - si o planta medicinala care regleaza circulatia singelui, fiind indicata deci in mod deosebit atit ia hiperiensiune cit si la hipotensiune arteriala. Spre deosebire de ceaiul de visc, care se face lasindu-se viscul peste noapte in apa la rece, acest ceai se pregateste oparind traista-ciobanului. Se iau 2 cesti pe zi si se intrerupe consumul de ceai atunci cind circulatia s-a normalizat. Un efect curativ la fel de bun ca si viscul il are traista-ciobanului in hemoragiiie menstruale. Si in acest caz, ceaiul se bea numai o perioada de timp.
Aceasta planta medicinala de mare valoare este de un real ajutor la toate bolile musculare externe. Este interesant ca despre acest lucru nu s-a scris nimic in aproape nici o carte moderna de plante medicinale. Acum citiva ani, un domn batrin mi-a daruit o carte veche de plante medicinaie, cu gravuri si desene unice. Dar, asa cum se intimpla cind ziua ti-e plina de dimineata si pina seara. n-am putut rasfoi cartea decit o data. Intr-o noapte catre ora douasprezece, am sarit deodata din somn; mi s-a parut ca as fi fost trasa usor de umeri. Brusc, mi-a trecut prin minte ideea: ,,Ai aceasta carte de plante medicinale deja de o jumatate de an si inca nu te-ai ocupat serios de ea nici macar o singura data!" M-am trezit ca lumea din somn, m-am sculat din pat, am luat cartea si. m-am asezat mai comod in camera de zi. Am deschis-o si mi-au sarit imediat in ochi citeva nnd'uri: ,,Atunci cind nimic nu mai ajuta in atrofia muscuiara, luati urmatoarele: traista-ciobanului taiata marunt se lasa 10 zile cu rachiu de secara la soare sau in apropierea masinii de gatit, se frictioneaza locurile respective de citeva ori pe zi, iar intern - 4 cesti cu ceai de cretisoara.'" Ca si cum tot ce-mi doream ar fi fost sa citesc aceste citeva nnduri - atunci nici nu mi-am dat seama de asta - am inchis cartea, am pus-o la loc, m-am bagat in pat si cunnd am adormit. Citeva zile mai tirziu am primit un telefon din Viena: ,,Ma puteti ajuta?'Am 52 de ani, sunt de profesie asistenta medicala si sunt pensionata medical de doi ani. Sunt complet neajutorata din cauza atrofiei musculare!" l-am recomandat reteta mentionata, iar cind a venit insanatosita dupa trei saptamini la mine la Grieskirchen, am aflat ca la data la care fusesem trezita din somn in miez de noapte, ea facuse un pelerinaj la Maica Domnului la San Damiano in Italia. La intoarcere, in autobuz, un domn, vazind-o atit de neputincioasa, a trimis-o la mine. Curind dupa aceea s-a simtit atit de refacuta si intarita, incit si-a putut relua serviciul.
Un alt apel telefonic, de data aceasta din Steyr, Austria: nAm 62 de ani. Din cauza unei relaxari a sfincterului am facut anul trecut un prolaps intestinal si am fost operata. In aceasta toamna treaba s-a repetat; dureri neintrerupte, zi si noapte, intinztndu-se de la buric spre ambele solduri, ca si cum as fi fost taiata de un fierastrau. Medicii din spital au respins ideea unei a doua operatii, sustintnd ca nu mai este nimic de facut." M-am gindit pe loc la traista-ciobanului cea trimisa de Dumnezeu, am sfatuit-o sa ia zilnic cite 4 cesti cu ceai de cretisoara, care intareste musculatura in interior, iar extern sa se frictioneze cu tinctura de traista-ciobanului, din care sa puna si in ceaiul de cretisoara de 3 ori cite 10 picaturi. In rastimpul celor 10 zile necesare prepararii tincturii de traista-ciobanului, am indemnat-o sa-si puna comprese cu ierburi suedeze. Mare mi-a fost uimtrea cind femeia mi-a teleforiat dupa un timp ca n-o mai jena nimic. Prolapsul intestinal se retrasese complet, muschii sfincterului functionau iarasi normal, iar durerile chinuitoare din solduri incetasera chiar a doua zi dupa inceputul tratamentului. Intrucit la telefon imi pierise, de uimire, glasul, ferneia a venit la mine doua zile mai tirziu pentru a-si manifesta direct bucuria.
Nu se poate spune decit atit : Ce mult ajuta plantele din farmacia Domnului! Cine face astfel de minuni? Este numai si numai indurarea Creatorului!
O femeie din Austria inferioara, din apropiere de Karlstein, scrie: ,,Dupa o prelegere, v-am cerut sfatul in legatura cu o hernie inghinala. Aceasta era lunga de cca. 10 centirnetri, groasa si lata de 3-4 centimetri. Pina ce traista-ciobanului a fost gata, am pus comprese cu ierburi suedeze. Dupa aceea am inceput sa ung locul, frecindu-l cu tinctura de traista-ciobanului si am baut zilnic 4 cesti cu ceai de cretisoara, timp de 6 saptamini. Fiind agricultoare, nu ma puteam menaja - era vremea secerisului - asa ca am purtat la lucru un corset. Dupa 12 zile de tratament nu se mai vedea nimic din hernie, insa tot mai aveam dureri. Dupa 2 luni mi-au disparut si ele. Hernia inghinala am putut s-o vindec fara operatie."
Raposatul medic-sef dr. Rohling, fost director al sanatoriului biologic din Mitten-wald de linga Garmisch/Bavaria superioara, care mi-a facut odata o vizita si a citit cu acea ocazie scrisoarea respectiva, a fost vizibil impresionat. Mi-a spus ca herniiie inghinale nu au putut fi vindicate pina acum cu mijloace medicale decit prin operatie.
4 cesti cu ceai de cretisoara (intern) si frectii cu tinctura de traista-ciobanului (extern) ajuta si la histeroptoza (prolaps uterin).(Frictionarea trebuie sa inceapa in acest caz de la vagin si sa se continue peste pintece.) Subliniez in mod deosebit ca aceasta tinctura trebuie preparata din traista-ciobanului proaspata. In boli musculare atit de grave nu ajuta rapid si sigur decit plantele proaspete!

MODURI DE FOLOSIRE
Prepararea ceaiuiui: Se opareste 1 lingurita (cu virf) de plante cu 1/4 litru de apa si se lasa sa stea putin.
Bai de sezut: A se vedea ,,Bai de sezut".
Comprese cu aburi: Se pun 2 muni pline de traista-ciobanului, daca se poate proaspata, intr-o sita care se tine peste abur. Planta muiata ia abur se baga intr-o bucata de pinza care se aplica local sub forma de compresa.
Tinctura de traista-ciobanului: Traista-ciobanului proaspata, cu fiori, frunze, tulpina si pastai, se taie marunt si se introduce intr-o sticla pina la git, se toarna deasupra rachiu de secara sau de fructe de 38-40% (plantele sa fie acoperite) si se lasa sa stea 14 zile la soare sau la caldura.

 

 
Publicitate

Copyright 2004 - Sanatate Naturala
Optimizat la rezolutia 1024 x768