Utile
Adaugati la favorite!

Sanatate Naturala
O viata la care n-ai visat!
Ultima modificare:
 
 

Meniu

Home
Plante
Sfaturi boli
Boli canceroase
Forum
Kombucco Orientalis
Contact

 


Prepararea ceaiului (Oparire sau infuzie - Extract rece)

Oparire sau infuzie: Se taie plantele proaspete si se pun intr-un vas de sticla sau alt recipient nemetalic. Se fierbe apa, se trage de pe foc si se toarna peste plantele pregatite. Plantele proaspete nu se lasa sa stea in vas – pentru ca ceaiul sa „traga” – decat foarte scurt timp (ajunge ½ minut)! Ceaiul trebuie sa fie foarte deschis la culoare: galben deschis sau verde deschis. Plantele uscate se lasa sa stea ceva mai mult timp (repaus: 1-2 minute). Un ceai astfel preaprat este mult mai sanatos si mai placut ochilor.
Radacinile se introduc in cantitatea de apa rece indicata, se pun sa dea cateva clocote si se lasa sa stea 3 minute.
Tatia de ceai pentru o zi se introduce intr-un termos si se bea din cand in cand cate 1 inghititura pe parcursul intregii zile, corespunzator indicatiei. In general se pune 1 lingurita (cu varf) de plante la ¼ litru de apa (=1 ceasca), altfel conform indicatiei de la fiecare planta in parte.
Extract rece: Unele plante medicinale (de exemplu casul-popii, viscul sau obligeana) n-au voie sa fie oparite, intrucit si-ar pierde forta curativa prin actiunea caldurii. Un ceai din aceste plane se obtine prin extract rece (numit si mecerat). Cantitatea indicata la fiecare planta in parte se lasa in apa rece la mecerat 8-12 ore (in general peste noapte), apoi meceratul se incalzeste doar usor (pina la temperatura buna de baut), iar ratia pentru o zi se pastreaza intr-un termos care a fost clatit in prealabil cu utilizare a plantelor medicinale; Plantele se lasa peste noapte la rece, in jumatate din cantitatea de apa indicata, iar dimineata se stracoara. Plantele ramase se oparesc acum cu cealalta jumatate a cantitatii de apa (fierbinte) si se stracoara din nou. Se amesteca extractul rece (meceratul) si infuzia. Prin aceasta preparare a ceaiului se obtin substantele active care sunt solubile fie numai in apa rece, fie numai in cea fierbinte.

 

 
Publicitate

Copyright 2004 - Sanatate Naturala
Optimizat la rezolutia 1024 x768