Prepararea ceaiului (Oparire sau infuzie - Extract rece)
Oparire sau infuzie: Se
taie plantele proaspete si se pun intr-un vas de sticla sau alt recipient
nemetalic. Se fierbe apa, se trage de pe foc si se toarna peste plantele
pregatite. Plantele proaspete nu se lasa sa stea in vas – pentru
ca ceaiul sa „traga” – decat foarte scurt timp (ajunge
½ minut)! Ceaiul trebuie sa fie foarte deschis la culoare: galben
deschis sau verde deschis. Plantele uscate se lasa sa stea ceva mai
mult timp (repaus: 1-2 minute). Un ceai astfel preaprat este mult mai
sanatos si mai placut ochilor.
Radacinile se introduc in cantitatea de apa rece indicata, se pun sa
dea cateva clocote si se lasa sa stea 3 minute.
Tatia de ceai pentru o zi se introduce intr-un termos si se bea din
cand in cand cate 1 inghititura pe parcursul intregii zile, corespunzator
indicatiei. In general se pune 1 lingurita (cu varf) de plante la ¼
litru de apa (=1 ceasca), altfel conform indicatiei de la fiecare planta
in parte.
Extract rece: Unele plante medicinale
(de exemplu casul-popii, viscul sau obligeana) n-au voie sa fie oparite,
intrucit si-ar pierde forta curativa prin actiunea caldurii. Un ceai
din aceste plane se obtine prin extract rece (numit si mecerat). Cantitatea
indicata la fiecare planta in parte se lasa in apa rece la mecerat 8-12
ore (in general peste noapte), apoi meceratul se incalzeste doar usor
(pina la temperatura buna de baut), iar ratia pentru o zi se pastreaza
intr-un termos care a fost clatit in prealabil cu utilizare a plantelor
medicinale; Plantele se lasa peste noapte la rece, in jumatate din cantitatea
de apa indicata, iar dimineata se stracoara. Plantele ramase se oparesc
acum cu cealalta jumatate a cantitatii de apa (fierbinte) si se stracoara
din nou. Se amesteca extractul rece (meceratul) si infuzia. Prin aceasta
preparare a ceaiului se obtin substantele active care sunt solubile
fie numai in apa rece, fie numai in cea fierbinte.