PODBALUL (Tussilago farfara)
Denumit si bruscanis, brustan, brustur-alb, brustur-de-riu,
cenusoara, galbinele, gusa-gainii, limba-vecinei, laposel, papalunga,
podbeal, rotungioare. Atunci cind cimpiile si povirnisurile noastre
n-au inca nici un pic de verdeata de primavara, iar ochiul de-abia daca
re-cunoaste cite o umflatura foarte timida de mitisor de salcie, podbalul
este primul care-si scoate la l umina la inceputul primaverii potirele
galbene. Pe soluri umede, povirnisuri plesuve, cariere de pietris, pamint
intelenit, ogoare paragihite si grohotisuri de panta se gasesc perne
intregi de flori de podbal, care apar din pamint cu mult inaintea frunzelor.
La ele isi cauta albinele si alte insecte prima lor hrana. Pod-balului
li prieste numai pamintul argilos, lutos, el reprezinta, ca sa zicem
asa, caracteristica solurilor de argila si lut. Sunt primele flori pe
care ni le putem culege pentru provizia de iarna. Datorita proprietatilor
lor expectorante si antiinflamatorii, le putem folosi cu mare succes
la bronsita, laringita, faringita, astm bronsic si pleurezie, ba chiar
la tuberculoza pulmonara incipienta. Cei cu tuse rebela si raguseala
chinuitoare ar trebui sa bea de mai multe ori pe zi ceai fierbinte de
podbal amestecat cu miere.
Mai tirziu, in luna mai, cind apar si frunzele linoase, verzi sus si
alb-argintii pe partea de jos, le utilizam, din cauza continutului lor
bogat in vitamina C, ca verdeata pentru supa si salata de primavara.
Intrucft frunzele contin mai multe substante active decit florile, sunt
culese si pentru a se putea folosi un amestec de flori si frunze la
prepararea ceaiului. De la medicii naturisti ai antichitatii si pina
la preotul Kneipp, podbalul este pretuit in mod unanim. Frunzele sale
proaspete si spalate, puse pe piept ca un terci, ajuta in orice boala
grea de plamini, in erizipel si leziuni ale tesuturilor cu umflaturi
vinetii si chiar in inflamatii ale bursei sinoviale. Rezultatele acestor
comprese cu terci sunt uimitoare. Compresele cu infuzie concentrata
din frunze de podbal sunt utilizate in ulcerul scrofulos. Vaporii de
podbal, atit de la flori cit si de la frunze, trebuie inhalati de mai
multe ori pe zi in cazul bronsitelor cronice cu accese dese si in insuficienta
respiratorie sufocanta. In cel mai scurt timp se va resimti o mare usurare.
Picioarele umflate ar trebui scaldate mai des intr-o fiertura preparata
din frunze de podbal.
Siropul pe care ni-l putem fabrica din frunze de podbal se dovedeste
foarte bun in bronsite si alte afectiuni pulmonare. Intr-o oala de lut
sau un borcan de muraturi se introduc alternativ un strat de frunze
si un strat de zahar nerafinat, se lasa sa se aseze si se umple pina
ce nu mai e loc in vas. Apoi se leaga cu 2-3 straturi de celofan si
se pune fn gradina, la loc ferit, intr-o gaura facuta in pamint. Se
asaza o scindura deasupra si se acopera cu pamint. Caldura constanta
stirneste un proces de fermentatie. Dupa 8 saptamini se dezgroapa iarasi
oala sau borcanul, iar siropul de podbal astfel obtinut se lasa sa dea
1-2 clocote. Dupa ce se raceste, este turnat in sticle mici, cu gitul
lat. Acest sirop este mijlocul nostru de aparare cel mai bun in timpul
iernii si al epidemiilor de gripa. Se ia cu lingurita.
In astm, in afectiunile permanente ale bronhiilor si ale fumatorilor
sunt de mare folos, primavara, 2-3 lingurite de sue de podbal proaspat
stors turnate intr-o cana cu supa (impede de carne sau cu lapte cald.
Pentru combaterea flebitelor se poate prepara o masa alifioasa din frunze
proaspete zdrobite si smintina proaspata, care se aplica pe portiunile
inflamate si se leaga usor cu o bucata de cirpa. Sucul stors proaspat
din frunze de podbal si picurat in ureche este eficace in durerile de
urechi
Ceai pentru tuse
Daca vreti un ceai expectorant, amestecati flori si frunze
de podbal, flori de luminarica, cuscrisor (numit si mierea-ursului sau
pluminarica) si frunze de patlagina-ingusta in parti egale. Din acest
amestec de plante se iau 2 lingurite la 1/4 litru de apa si se oparesc!
Se beau zilnic, calde, inghititura cu inghititura, 3 cesti cu acest
ceai indulcit cu miere.
MODURI DE FOLOSIRE
Prepararea ceaiului: Se foloseste 1 lingurita (cu virf) de flori (mai
ttrziu, cind apar si frunzele, se pun frunze si flori amestecate in
parti egale) la 1/4 litru de apa, se opareste doar si se lasa putin
in repaos.
Comprese: Frunzeie proaspete se zdrobesc si se freaca pina iese un terci
care se aplica sub forma de comprese.
Inhalatie: Se opareste 1 lingura (cu virf) de flori si frunze si se
inhaleaza vaporii sub o cirpa. Se repeta de mai multe ori pe zi.
Bai de picioare: 2 miini pline de frunze de podbal, se fierb intr-o
cantitate de apa corespunzatoare; se lasa sa stea putin. Durata baii
- 20 minute.
Suc proaspat: Se stoarce sucul din frunzele proaspat spalate, cu ajutorul
storcatorului electric de uz casnic.
Sirop si amestec de ceaiuri contra tusei si a raguselii: A se vedea
fragmentele respective de text.
MOD DE FOLOSIRE
Prepararea ceaiului : Se opareste 1 lingura (cu virf) de matasea-porumbului
cu 1/4 litru de apa fierbinte. Se lasa putin in repaos, nu se indulceste.