PORUMBUL (Zeamays)
Alte denumiri: calambuc, cocenasi, colibas, cucuruz,
grinisor, malai, papusoi, penche, tenchiu, tengheri. In ultima vreme
s-a raspindit foarte mult cultivarea porumbului. In timpul infloririi,
din tecile lungi si ascutite ale frunzelor atirna in afara stigmatele
sale filiforme. Ele se numesc si matasea- porumbului si constituie partea
cea mai curativa a plantei. Perioada de inflorire se intinde din iunie
pina in august. Matasea-porumbului este taiata inaintea polenizarii
si uscata rapid la umbra. Daca aveti nevoie de un produs diuretic confirmat,
atunci beti acest ceai de matasea-porumbului, care este si un mijloc
de slabire eficace si inofensiv (actual pentru numerosii supraponderali
din societatea bunastarii). Daca matasea-porumbului este depozitata
timp mai indelungat fara a fi complet uscata, atunci isi pierde efectul
diuretic si devine laxativa.
Ceaiul de matasea-porumbului este la fel de eficient in bolile cailor
urinare cu formatie litiazica (formare de calcul), in edeme si anasarca
(edeme generalizate), ca si in nefrita, catar vezical, artrita si reumatism.
El poate fi folosit cu succes impotriva incontinentei urinare la copii
si batrini si a colicilor renale. In toate aceste boli se ia la fiecare
2-3 ore cite 1 lingura plina de ceai de matasea -porumbului.
MOD DE FOLOSIRE
Prepararea ceaiului : Se opareste 1 lingura (cu virf) de matasea-porumbului
cu 1/4 litru de apa fierbinte. Se lasa putin in repaos, nu se indulceste.