Patlagina-Ingusta (Plantago lanceolata)
         
 
        
        Din marea abundenta a plantelor noastre medicinale 
          voi alege in continuare una care pare as fi fost le fel de raspindita 
          in vremurile indepartate cum este si in zilele noastre si care s-a bucurat 
          de-atunci incoace de un renume remarcabil. Termenul germant este format 
          din wege + rich. Ultima silaba, asemanatoare sirbescului „reiks”, 
          se inrudeste cu cuvintul latinesc „rex” = rege. Deci patlagina 
          este regele drumurilor si a crescut inca din timpurile stravechi spre 
          binele si binecuvintarea omenirii. Astazi e la fel ca atunci. Raul strabate 
          tara si avem nevoie de plante medicinale cum este si patlagina-ingusta 
          – intalnita si sub denumirea de iarba-taieturii, limba-oii, limba-baltilor, 
          limba-broastei, patlagina – mult apreciata in vechile carti despre 
          plante medicinale, pentru a combate acest rau. Ruda sa, patlagina sau 
          patlagina lata (Plantago major) – care mai este cunoscuta si ca 
          iarba-grasa-de-gradina, iarba-bubei, iarba-mare, limba-boului, limba-oii, 
          mama-padurii, placintica-vacii – nu-i este cu nimic mai prejos 
          si se foloseste exact la fel. Ambele cresc pe toate cimpiile, marginile 
          de drumuri de tara, pasunile, povirnisurile, lizierele , in santuri 
          si pe terenurile umede necultivate, fiind practic raspindite in intreaga 
          lume. Patlagina se foloseste in primul rind imptriva maldaiilor aparatului 
          respirator, mai ales in cazul unor secretii abundente ale mucoaselor, 
          in tuse, tuse convulsiva, astm pulmonar, ba chiar in tuberculoza pulmonara. 
          Preotul elvetina Kunzle, medicul naturist popular si cunoscatorul marii 
          puteri de leac a plantelor noastre, screi: „Intrebuintarea gaseste 
          intreaga patlagina in toate varietatile ei, cu radacina, tulpina, floare 
          si saminta cu tot. Ea curata stomacul ca nici o alta planta, estede 
          aceea indicata pentru acei oameni care au singe putin sau prost, ficat 
          si rinichi bolnavi, infatisare palida, care fac eruptii, eczeme, care 
          mai si tusesc putin, sunt ragusiti, slabi ca niste ogari, chiar daca 
          i-ai baga in unt. Ea-i ajuta sa se puna pe picioare pe copiii firavi, 
          bolnaviciosi, care nu se dezvolta ca lumea in ciuda unei hrane bune”.
          Persoane suferind e astm pulmonar si bronsic, prescriindule patlagina-ingusta 
          amestecata cu cimbru in parti egale (a se vede „Moduri de folosire) 
          au avut un real succes. O astfel de infuzie este foarte recomandabila 
          si in bolile hepatice si vezicale. Pentru a combate cu efect extraordinar 
          bronsita, astmul pulmonra si bronsic, ceaiul se prepara dupa cum urmeaza: 
          Se pun la fiert 1 ceasca cu apa rece cu 1 felie de lamie (daca aceasta 
          a fost tratata cu substante chimice – atunci fara coaja) si 1 
          lingurita plina de zahar candel maro, se lasa se dea 4-5 clocote, se 
          ia de pe foc si abia dupa ceea se adauga 1 lingurita plina din amestecult 
          de plante. Se lasa ½ minut in repaus. In cazurile grave, ceaiul 
          trebuie pregati proaspat de 4-5 ori pe zi. Se bea, inghititura cu inghititura, 
          cat se poate de fierbinte.
          Dupa cum se poate citi si in vechie carti despre plante medicinalte, 
          saminta de patlagina combate formarea calcului, daca se iau grame zilnic. 
          Alaturi se bea ceai de patlagina. Siropul de patlagina-ingusta curata 
          singele de impuritati, toxine si virusi. Ar trebui utilizat pentru o 
          adevarata cura, lunindu-se aproape zilnic inaintea fiecarei mese cite 
          1 lingura (copii – cate 1 inghititura). (A se cauta prepararea 
          siropului la moduri de folosire).
          Printre tarani este cunoscut ca patlagina este inca din timpuri indepartate 
          un foarte apreciat leac contrat ranilor. Odata, un taran s-a ranit la 
          cap cu o unealta; acesta a luat frunz proaspete de patlagina, le-a farimitat 
          si si le-a pus pe rana. Desi frunzele erau nespalate, locul nu s-a inflamat. 
          Frunzele proaspete, farimitate, ajuta in crapaturi, taieturi, intepaturi 
          de viespe, ba chiar in muscaturi de ciine turbat, de animale veninoase 
          si serpi, pentru ultimii numai in caz de necesitate, daca nu se afla 
          nici un medic la fata locului. Intr-o veche carte despre plante medicinale 
          scrie: „Daca o broasca este muscate de un paianjen, se grabeste 
          la patlagina. Aceasta o ajuta.”
          Funzele proaspete, frecate intre ambele miini, mestecate cu ceva sare 
          si aplicate la git vindeca de gusa. Frunzele de patlagina puse in pantofi 
          vindeca basicile pricinuite de prea mult umblat sau plimbat, O tumoare, 
          fie ea chiar maligan, trece, daca este tratata cu frunze proaspete farimitate. 
          Frunzele ajuta, aplicate pe locurile bolnave, si in bolile canceroase 
          de glande. In aceste cazuri este insa bine sa se puna maghiran proaspat 
          (in cazuri urgente se pot folosi si maghiran uscat) la macerat in ulei 
          de masline. Se introduce maghiranul intr-o sticla, se toarna ulei deasupra 
          si se lasa se stea 10 zile la loc calduros. Uleiul de maghiran obtinut 
          se unge in zona glandelor bolnave, se pun frunzele farimitate despura 
          si se leaga de locul cu o bucata de pinza. In scut timp se va simti 
          mai o ameliorare.
          Cu ocazia unei prelegeri tinute la biserica parohiala a orasului Linz 
          am aratat ca frunzele farimitate de patlagina ar putea vindeca orice 
          rana, chiar daca ea ar fi veche de zece ani. Cind am vorbit, cinci luni 
          mai tirziu, in sala scolii de calugarite din Linz, o femeie a cerut 
          cuvintul: ,,La vremea respectiva am pus la indoiala afirmatia dumneavoastra 
          ca frunzele de patlagina vindeca orice rana, oricit de veche ar fi. 
          Vecina mea avea de 17 ani ulcer varicos la picior, din cauza caruia 
          nu mai putea de mult sa iasa din casa. Chiar a doua zi i-am adus frunzele 
          si i le-am pus, dupa indrumarile dumneavoastra, pe piciorul bolnav. 
          Trebuie sa-mi retrag orice dubiu: Rana s-a inchis repede si nu s-a mai 
          deschis in cele cinci luni care au trecut."
          Un alt exemplu: Un invalid de razboi cu o proteza la picior capatase 
          rani deschise pe bontul piciorului amputat, care s-au datorat unei canicule 
          prelungite. Acestea nu voiau sa se vindece nici cu alifii, nici cu raze, 
          nici cu injectii. Cind si-a aplicat frunzele de patlagina-ingusta, ranile 
          s-au inchis peste noapte si omul a putut sa-si vada iarasi de ritmul 
          normal al muncii si vietii sale.
          „Eu m-am ajutat odata rapid cu suc proaspat de patlagina-ingusta. 
          Cu ani in urma, nepotelul meu, care avea pe-atunci un an si pe care-l 
          tineam in bralee m-a muscat din neastimpar de obraz, deasupra coltului 
          gurii. Locul muscaturii mi-a pricinuit citeva zile niste dureri foarte 
          mari. L-am tamponat din cind in cind cu esenta de patlagina-ingusta. 
          Imi faceam griji sa nu se formeze intr-o zi o intaritura canceroasa 
          La sfirsitul lui aprilie, am participat cu sotul meu la o sesiune in 
          Freistadt. Deodata am simtit pe vechiul loc al muscaturii un nodul intarit, 
          cit un bob de mazare, care se formase In timpul noptii. imediat mi-am 
          cules de pe pajiste un pumn de frunze de patlagina-ingusta, le-am frecat 
          intre aratator si degetul mare si am tamponat de mai multe ori in acea 
          zi locul respectiv. Seara, intaritura de-abia se mai simtea; in dimineata 
          urmatoare disparuse complet, spre bucuria noastra’’. 
          Nu este deci o exagerare atunci cind preotul Kneipp afirma in scrierile 
          sale ca pentru fiecare boala a crescut o planta. Cu cit ma adincesc 
          mai mult in tainele fitoterapiei, cu atit traiesc mai multe miracole. 
          Multi oameni mor anual in chinuri din cauza unor astfel de abcese canceroase, 
          desi exista remedii sub forma plantelor medicinale. Am putea fi cu totii 
          mai sanatosi si mai bucurosi de viata, daca am arata mai multa intelepciune 
          fata de plantele noastre de leac. Bineinteles, in ochii nestiutorilor 
          ele sunt doar niste buruieni. Incepeti sa va ocupati mai mult de aceste 
          plante si veti scapa treptat de tot ce va supara.
          Aceste niduri ale mele trebuie sa dea curaj si mingiiere tuturor batrinilor 
          care sufera de ani de zile de ulcer varicos la picior. Ranile lor se 
          vor inchide curind si se vor vindeca prin aplicarea frunzelor de patlagina. 
          Virsta nu conteaza aici. Daca exista si o umflatura puternica, atunci 
          piciorul se imbaiaza in extract rece de nalba sau in infuzie de coada-soricelului. 
          Marginile ranii se ung dupa baie cu alifie de filimica (a se cauta la 
          ,,Filimica", la ..Moduri de folosire"). Si pentru combaterea 
          trombozei se recomanda cu caldura frunzele de patlagina.
        
        MODURI DE FOLOSIRE
          Infuzie: 1 lingurita (cu virf) de plante la 1/4 litru de apa - se opareste, 
          se lasa putin in repaos.
          Amestec de ceaiuri: 1 lingurita de frunze de patlagina cu cimbru in 
          parti egale este oparita cu 1/4 litru de apa (a se vedea fragmentul 
          respectiv din text).
          Compresa de frunze: Frunzele proaspete de patlagina-ingusta sau de patlagina-lata 
          sunt spalate si zdrobite pe un fund de lemn cu un sucitor de taitei, 
          pina se formeaza un terci care se aplica local.
          Sirop, reteta nr. 1: De 2 ori 2 miini pline de frunze de patlagina spalate 
          se trec prin masina de tocat carne. Se adauga acestui terci de frunze 
          putina apa ca sa nu se intareasca, 300 grame de zahar nerafinat si 250 
          grame de miere. Se lasa totul sa fiarba la foc mic, cu amestecare continua, 
          pina cind se formeaza un lichid viscos, care se toarna fierbinte in 
          borcane si se pastreaza la frigider.
          Sirop, reteta nr. 2: Frunzele spalate se pun in straturi cu zahar nerafinat 
          intr-un borcan de muraturi si se apasa ca sa se indese. Astfel, totul 
          se va aseza. In zilele urmatoare punerea in straturi se repeta, pina 
          nu mai incape nimic in borcan. Intr-un loc ferit in gradina se sapa 
          o gaura, in care se introduce borcanul bine astupat cu 3-4 straturi 
          de celofan. Se asaza deasupra o scindura si se pune o piatra pe ea. 
          Totul se astupa cu pamint. Sindura si piatra trebuie sa ramina insa 
          vizibile. Datorita caldurii constante, zaharul si frunzele fermenteaza, 
          formind un sirop. Dupa cca. 3 luni, borcanul se scoate, sucul se stoarce 
          printr-un storcator de fructe (nu printr-o pinza), se pune sa dea citeva 
          clocote si se trage in borcane foarte bine astupate. Cine nu poate efectua 
          acest fel de fermentatie sa lase borcanul in soare sau in apropierea 
          sobei, pina ce siropul se asaza la fund. Si acest sirop se pune sa dea 
          citeva clocote bune.