Patlagina-Ingusta (Plantago lanceolata)
Din marea abundenta a plantelor noastre medicinale
voi alege in continuare una care pare as fi fost le fel de raspindita
in vremurile indepartate cum este si in zilele noastre si care s-a bucurat
de-atunci incoace de un renume remarcabil. Termenul germant este format
din wege + rich. Ultima silaba, asemanatoare sirbescului „reiks”,
se inrudeste cu cuvintul latinesc „rex” = rege. Deci patlagina
este regele drumurilor si a crescut inca din timpurile stravechi spre
binele si binecuvintarea omenirii. Astazi e la fel ca atunci. Raul strabate
tara si avem nevoie de plante medicinale cum este si patlagina-ingusta
– intalnita si sub denumirea de iarba-taieturii, limba-oii, limba-baltilor,
limba-broastei, patlagina – mult apreciata in vechile carti despre
plante medicinale, pentru a combate acest rau. Ruda sa, patlagina sau
patlagina lata (Plantago major) – care mai este cunoscuta si ca
iarba-grasa-de-gradina, iarba-bubei, iarba-mare, limba-boului, limba-oii,
mama-padurii, placintica-vacii – nu-i este cu nimic mai prejos
si se foloseste exact la fel. Ambele cresc pe toate cimpiile, marginile
de drumuri de tara, pasunile, povirnisurile, lizierele , in santuri
si pe terenurile umede necultivate, fiind practic raspindite in intreaga
lume. Patlagina se foloseste in primul rind imptriva maldaiilor aparatului
respirator, mai ales in cazul unor secretii abundente ale mucoaselor,
in tuse, tuse convulsiva, astm pulmonar, ba chiar in tuberculoza pulmonara.
Preotul elvetina Kunzle, medicul naturist popular si cunoscatorul marii
puteri de leac a plantelor noastre, screi: „Intrebuintarea gaseste
intreaga patlagina in toate varietatile ei, cu radacina, tulpina, floare
si saminta cu tot. Ea curata stomacul ca nici o alta planta, estede
aceea indicata pentru acei oameni care au singe putin sau prost, ficat
si rinichi bolnavi, infatisare palida, care fac eruptii, eczeme, care
mai si tusesc putin, sunt ragusiti, slabi ca niste ogari, chiar daca
i-ai baga in unt. Ea-i ajuta sa se puna pe picioare pe copiii firavi,
bolnaviciosi, care nu se dezvolta ca lumea in ciuda unei hrane bune”.
Persoane suferind e astm pulmonar si bronsic, prescriindule patlagina-ingusta
amestecata cu cimbru in parti egale (a se vede „Moduri de folosire)
au avut un real succes. O astfel de infuzie este foarte recomandabila
si in bolile hepatice si vezicale. Pentru a combate cu efect extraordinar
bronsita, astmul pulmonra si bronsic, ceaiul se prepara dupa cum urmeaza:
Se pun la fiert 1 ceasca cu apa rece cu 1 felie de lamie (daca aceasta
a fost tratata cu substante chimice – atunci fara coaja) si 1
lingurita plina de zahar candel maro, se lasa se dea 4-5 clocote, se
ia de pe foc si abia dupa ceea se adauga 1 lingurita plina din amestecult
de plante. Se lasa ½ minut in repaus. In cazurile grave, ceaiul
trebuie pregati proaspat de 4-5 ori pe zi. Se bea, inghititura cu inghititura,
cat se poate de fierbinte.
Dupa cum se poate citi si in vechie carti despre plante medicinalte,
saminta de patlagina combate formarea calcului, daca se iau grame zilnic.
Alaturi se bea ceai de patlagina. Siropul de patlagina-ingusta curata
singele de impuritati, toxine si virusi. Ar trebui utilizat pentru o
adevarata cura, lunindu-se aproape zilnic inaintea fiecarei mese cite
1 lingura (copii – cate 1 inghititura). (A se cauta prepararea
siropului la moduri de folosire).
Printre tarani este cunoscut ca patlagina este inca din timpuri indepartate
un foarte apreciat leac contrat ranilor. Odata, un taran s-a ranit la
cap cu o unealta; acesta a luat frunz proaspete de patlagina, le-a farimitat
si si le-a pus pe rana. Desi frunzele erau nespalate, locul nu s-a inflamat.
Frunzele proaspete, farimitate, ajuta in crapaturi, taieturi, intepaturi
de viespe, ba chiar in muscaturi de ciine turbat, de animale veninoase
si serpi, pentru ultimii numai in caz de necesitate, daca nu se afla
nici un medic la fata locului. Intr-o veche carte despre plante medicinale
scrie: „Daca o broasca este muscate de un paianjen, se grabeste
la patlagina. Aceasta o ajuta.”
Funzele proaspete, frecate intre ambele miini, mestecate cu ceva sare
si aplicate la git vindeca de gusa. Frunzele de patlagina puse in pantofi
vindeca basicile pricinuite de prea mult umblat sau plimbat, O tumoare,
fie ea chiar maligan, trece, daca este tratata cu frunze proaspete farimitate.
Frunzele ajuta, aplicate pe locurile bolnave, si in bolile canceroase
de glande. In aceste cazuri este insa bine sa se puna maghiran proaspat
(in cazuri urgente se pot folosi si maghiran uscat) la macerat in ulei
de masline. Se introduce maghiranul intr-o sticla, se toarna ulei deasupra
si se lasa se stea 10 zile la loc calduros. Uleiul de maghiran obtinut
se unge in zona glandelor bolnave, se pun frunzele farimitate despura
si se leaga de locul cu o bucata de pinza. In scut timp se va simti
mai o ameliorare.
Cu ocazia unei prelegeri tinute la biserica parohiala a orasului Linz
am aratat ca frunzele farimitate de patlagina ar putea vindeca orice
rana, chiar daca ea ar fi veche de zece ani. Cind am vorbit, cinci luni
mai tirziu, in sala scolii de calugarite din Linz, o femeie a cerut
cuvintul: ,,La vremea respectiva am pus la indoiala afirmatia dumneavoastra
ca frunzele de patlagina vindeca orice rana, oricit de veche ar fi.
Vecina mea avea de 17 ani ulcer varicos la picior, din cauza caruia
nu mai putea de mult sa iasa din casa. Chiar a doua zi i-am adus frunzele
si i le-am pus, dupa indrumarile dumneavoastra, pe piciorul bolnav.
Trebuie sa-mi retrag orice dubiu: Rana s-a inchis repede si nu s-a mai
deschis in cele cinci luni care au trecut."
Un alt exemplu: Un invalid de razboi cu o proteza la picior capatase
rani deschise pe bontul piciorului amputat, care s-au datorat unei canicule
prelungite. Acestea nu voiau sa se vindece nici cu alifii, nici cu raze,
nici cu injectii. Cind si-a aplicat frunzele de patlagina-ingusta, ranile
s-au inchis peste noapte si omul a putut sa-si vada iarasi de ritmul
normal al muncii si vietii sale.
„Eu m-am ajutat odata rapid cu suc proaspat de patlagina-ingusta.
Cu ani in urma, nepotelul meu, care avea pe-atunci un an si pe care-l
tineam in bralee m-a muscat din neastimpar de obraz, deasupra coltului
gurii. Locul muscaturii mi-a pricinuit citeva zile niste dureri foarte
mari. L-am tamponat din cind in cind cu esenta de patlagina-ingusta.
Imi faceam griji sa nu se formeze intr-o zi o intaritura canceroasa
La sfirsitul lui aprilie, am participat cu sotul meu la o sesiune in
Freistadt. Deodata am simtit pe vechiul loc al muscaturii un nodul intarit,
cit un bob de mazare, care se formase In timpul noptii. imediat mi-am
cules de pe pajiste un pumn de frunze de patlagina-ingusta, le-am frecat
intre aratator si degetul mare si am tamponat de mai multe ori in acea
zi locul respectiv. Seara, intaritura de-abia se mai simtea; in dimineata
urmatoare disparuse complet, spre bucuria noastra’’.
Nu este deci o exagerare atunci cind preotul Kneipp afirma in scrierile
sale ca pentru fiecare boala a crescut o planta. Cu cit ma adincesc
mai mult in tainele fitoterapiei, cu atit traiesc mai multe miracole.
Multi oameni mor anual in chinuri din cauza unor astfel de abcese canceroase,
desi exista remedii sub forma plantelor medicinale. Am putea fi cu totii
mai sanatosi si mai bucurosi de viata, daca am arata mai multa intelepciune
fata de plantele noastre de leac. Bineinteles, in ochii nestiutorilor
ele sunt doar niste buruieni. Incepeti sa va ocupati mai mult de aceste
plante si veti scapa treptat de tot ce va supara.
Aceste niduri ale mele trebuie sa dea curaj si mingiiere tuturor batrinilor
care sufera de ani de zile de ulcer varicos la picior. Ranile lor se
vor inchide curind si se vor vindeca prin aplicarea frunzelor de patlagina.
Virsta nu conteaza aici. Daca exista si o umflatura puternica, atunci
piciorul se imbaiaza in extract rece de nalba sau in infuzie de coada-soricelului.
Marginile ranii se ung dupa baie cu alifie de filimica (a se cauta la
,,Filimica", la ..Moduri de folosire"). Si pentru combaterea
trombozei se recomanda cu caldura frunzele de patlagina.
MODURI DE FOLOSIRE
Infuzie: 1 lingurita (cu virf) de plante la 1/4 litru de apa - se opareste,
se lasa putin in repaos.
Amestec de ceaiuri: 1 lingurita de frunze de patlagina cu cimbru in
parti egale este oparita cu 1/4 litru de apa (a se vedea fragmentul
respectiv din text).
Compresa de frunze: Frunzele proaspete de patlagina-ingusta sau de patlagina-lata
sunt spalate si zdrobite pe un fund de lemn cu un sucitor de taitei,
pina se formeaza un terci care se aplica local.
Sirop, reteta nr. 1: De 2 ori 2 miini pline de frunze de patlagina spalate
se trec prin masina de tocat carne. Se adauga acestui terci de frunze
putina apa ca sa nu se intareasca, 300 grame de zahar nerafinat si 250
grame de miere. Se lasa totul sa fiarba la foc mic, cu amestecare continua,
pina cind se formeaza un lichid viscos, care se toarna fierbinte in
borcane si se pastreaza la frigider.
Sirop, reteta nr. 2: Frunzele spalate se pun in straturi cu zahar nerafinat
intr-un borcan de muraturi si se apasa ca sa se indese. Astfel, totul
se va aseza. In zilele urmatoare punerea in straturi se repeta, pina
nu mai incape nimic in borcan. Intr-un loc ferit in gradina se sapa
o gaura, in care se introduce borcanul bine astupat cu 3-4 straturi
de celofan. Se asaza deasupra o scindura si se pune o piatra pe ea.
Totul se astupa cu pamint. Sindura si piatra trebuie sa ramina insa
vizibile. Datorita caldurii constante, zaharul si frunzele fermenteaza,
formind un sirop. Dupa cca. 3 luni, borcanul se scoate, sucul se stoarce
printr-un storcator de fructe (nu printr-o pinza), se pune sa dea citeva
clocote si se trage in borcane foarte bine astupate. Cine nu poate efectua
acest fel de fermentatie sa lase borcanul in soare sau in apropierea
sobei, pina ce siropul se asaza la fund. Si acest sirop se pune sa dea
citeva clocote bune.