NOTIUNI GENERALE DESPRE
IMBOLNAVIRE
Ponderea cea mai mare a afectiunilor organismului
uman o reprezinta bolile cardio-vasculare. Acestea se pot manifesta
prin ateroscleroza, angina pectorala, infarct de miocard, hemoragii
si infarct cerebral.
Cauza principala incriminata in producerea accstor boli o constituie
metabolismul defectuos al colesterolului. In medicina actuala exista
idei controversate privind cresterea colesterolului in producerea bolilor
cardio vasculare.
Se cunoaste ca buna functionare a organismului este in stransa legatura
cu starea functionala a arterelor prin care circula sangele pentru a
ajunge la toate celulele corpului. Peretele intern al vaselor sangvine
este neted si lubrifiat datorita prezentei unei substante numite coleslerol.
Acesta este un hidrat de carbon complex, de culoare galben deschis,
gras la pipait. Chiar daca nu consumam alimente ce contin colesterol,
ficatul il fabrica in mod normal, fiind deci intotdeauna prezent in
sange. Ficatul fabrica colesterolul din grasimile simple pe care omul
le ingera avand rolul unui lubrifiant al peretilor interni ai vaselor.
Concentratia colesterolului in sange se mentine in cantitate slabila.
Cand el se gaseste in cantitati mari in sange si este de calitate proasta,
nu mai poate indeplini rolul de protector al peretilor arteriali. Atunci
apare ateroscleroza - intarirea si ingustarea arterelor, care isi pierd
elasticitatea; arterita -depunerea grasimilor pe peretii arteriali,
care ingreuneaza sau chiar blocheaza fluxul sangelui; tromboza coronariana
-formarea de cheaguri in arterele coronare care hranesc inima; anevrismul
- alterarea peretelui vascular care se subtiaza si se dilata.
Se poate crede ca un consum exagerat de grasimi duce automat la cresterea
colesterolului din sange, concluzie care nu este adevarata. Numai consumul
de grasimi alterate este nociv; grasimile devin alterate prin incalzire
si prin prezenta altor substante care le fac improprii pentru fabricarea
unui colesterol de buna calitate.
Grasimile utile pentru corp sunt grasimile animate din carne si grasimile
vegetale. Ele sunt daunatoare cand sunt incalzite cu alte alimente,
in special cu fainoase, asa cum se intampla la cartofii prajiti, prajituri
si produse de patiserie.
Alegerea si pregatirea corecta a hranei asigura un aport adecvat de
vitamine, necesare unei bune functionari a aparatului cardio-vascular.
Supraalimentatia trebuie inlocuita cu mese ce contin supe de legume,
carne slaba, salate si fructe. Se poate trage concluzia ca bolile sunt
rezultatul unui proces de lunga durata care incepe devreme in viata
si sfarseste printr-o saturare a corpului cu toxine.
Obiceiurile proaste, cum sunt modul de a se alimenta, de a trai si de
a gandi, reprezinta cauza principala a acestei degenerescente.
Acelasi tip de toxine localizate intr-o articulatie provoaca o artrita,
in ficat o hepatita, in rinichi o nefrita, in piele dennatita, in pancreas
diabetul, iar in creier nebunia (S James MacKenzie).
Aceleasi toxine alimentare constituie si cauza principala imbolnavirii
grave a inimii.
Se stie ca, alaturi de ficat, unde se elibereaza substantele nutritive
ale organismului uman, rinichii joaca un rol fundamental in eliminarea
toxinelor rezultate in urma metabolismului. Fiecare rinichi poseda un
milion de unitati de filtraj. Fiecare rinichi este capabil sa filtreze
1700 de litri de sange in 24 de ore. Din cele 50 de substante chimice
ce se gasesc in sange, rinichii le absorb din nou pe cele utile si le
elimina pe celelalte prin filtrare. Rinichiul este un regulator automat
care mentine nivelul de apa in sange si in tesuturi cu aceeasi concentrate.
Serul din sange confine saruri in aceeasi proportie ca si apa de mare.
Eliminarea toxinelor din organism de catre rinichi este usurata de activitatea
glandelor suprarenale, care pot face sa creasca concentratia de oxigen
in sangele ce trece prin circulatia rinichilor.
Exista multe leacuri care stimuleaza suprarenalele pentru ca rinichii
sa elimine toxinele din sange.
O incetinire a circulatiei sangvine in rinichi duce la o crestere a
tensiunii arteriale, care poate produce cele mai grave accidente cardio-vasculare.
Alterarea rinichilor se produce prin consumul in exces al sarii de bucatarie,
al carnii si al medicamentelor.
Desigur ca proteinele sunt absolut necesare pentru refacerea celulelor
vii. Ele se gasesc in carne de vita, de porc, pui, peste, oua, lapte,
branza, cereale si anumite legume, dar in anumite conditii proteinele
pot actiona ca un distrugator al corpului.
Omul poate consuma proteine de origine animala sau vegetala. Ambele
au acelasi rol in organism, indiferent de originea lor. Dar, pentru
ca proteinele animale sa fie utilizabile este nevoie absoluta ca ficatul
sa fie sanatos.
Proteinele sunt digerate in stomac si intestine si descompuse in aminoacizi.
Aminoacizii sunt indispensabili mentinerii vietii. Multiplicarea celulelor
depinde de un compus al iodului continut in hormonul tiroidian care
ajunge in celule in ajutorul limfocitelor. Corpul nu poate sa creasca,
sa se dezvolte fara consumul proteinelor in cantitatea si calitatea
dorita.
Excesul de proteine este inmagazinat in celule cu efect dezastruos,
caci asigura in organism o stare de hiperaciditate. O cantitate prea
mare de aminoacizi distruge echilibrul acid-baza al corpului. Din aceasta
cauza, un exces in consumul de carne este nociv pentru organism.
Sanatatea si longevitatea depind in mod necesar de aportul de proteine
din regimul alimentar. Dar, cu cat proteinele sunt consumate numai preparate
si nu in stare cruda, cu atat efectul nociv al acestora este mai mare.
Mai multe boli, usoare sau grave, sunt cauzate de toxemia care urmeaza
unei indigestii a proteinelor repetate.
Carnea in sange este eel mai bine utilizata de ficat. Acizii din carnea
putin pregatita pot fi usor neutralizati de legume fainoase, crude sau
pregatite, consumate in timpul aceleiasi mese.
Proteinele de origine animala, preparate, sunt mai daunatoare decat
cele de origine vegetala.
Omul, al carui corp este alcatuit din elemente universale ale pamantului,
trebuie sa-si extraga viata si energia lui din elementele transformate
de apa si de soare in plante.
Toate vegetalele contin saruri minerale si vitamine.
Hipocrate spunea: ,,Hrana ta va fi leacul tau" gandindu-se la calitatile
terapeutice ale plantelor medicinale.
Intoxicatia cu acizi a organismului o neutralizam prin consumul de legume
care alcalinizeaza sangele.
Se stie ca dovleacul contine sodiu organic, care este eel mai bun reconstituent
pentru ficatul din care sodiul a fost epuizat.
Potasiul, atat de necesar pancreasului si glandelor salivare, se gaseste
din abundenta in fasolea verde.
Calciul necesar oaselor se gaseste in ramuri, tulpini si radacini.
Pentru majoritatea bolnavilor care au la baza o intoxicatic acida: nevrita,
artrita, hepatita, migrena, epilepsie sau cancer, antidotul natural
provine din regnul vegetal.
Un ficat congestionat va fi restabilit functional cu un post scurt cu
supe si legume.
Calitatea apei continuta in legumele crude este eel mai bine asimilata
de organismul uman: ea nu are nici clorul si nici fluorul apei de robinet.
Este recomandabil sa nu se amestece legumele si fructele in timpul aceleiasi
mese si sa consumam o singura fainoasa la o masa.
Combinatia: zahar, faina, proteine este greu digerabila si provoaca
tulburari intestinale.
Legumele trebuie preparate in vapori de apa sau in apa foarte putina,
o pregatire prea elaborata le distruge enzimele si proteinele; apa in
care au fost fierte nu trebuie aruncata, ea trebuie bauta. Mirodeniile,
nu trebuie consumate in exces, caci ele contin uleiuri volatile care
pot irita rinichii.
Aciditatea organismului creeaza o stare toxica care favorizeaza aparitia
multor boli. Impotriva acestei aciditati avem un remediu care se poate
usor procura. Acesta este drojdia de bere. Ea are un efect calmant asupra
suprafetelor inflamate si absoarbe si neutralizeaza acizii. In plus
este o sursa de vitamina B foarte importanta.
Drojdia de bere neutralizeaza o bila toxica sau acida, favorizeaza digestia
hidratilor de carbon si impiedica acumularea de acizi grasi incomplet
oxidati.
Vitaminele din drojdia de bere ajuta ficatul in oxidarea grasimilor.
Hiperaciditatea gastrica, cauza frecventa a ulcerului gastric si duodenal,
este foarte bine neutralizata consumand drojdia de here. Celulele drojdiei
de bere sunt usor digerabile, ele neavand nici un invelis de celuloza.
In stare cruda este o sursa bogata in vitamina B, in elemente alcaline,
in special sodiu si potasiu. Pentru a o administra mai usor, ea se dizolva
in lapte sau putina apa calda.
Trebuie tinut cont de faptul ca ficatul este organul care curata sangele
de toxinele si impuritatile sale. Cat timp ficatul functioneaza normal,
nu exista riscul de boala, dar cu un regim alimentar prost el se deterioreaza.
Se reduce alcalinitatea, prin epuizarea sodiului organic, iar primul
semn ca ficatul sufera il reprezinta oboseala. Remediul ce sta la indemana
oricui il constituie consumul de drojdie de bere.
In ceea ce priveste sarea de bucatarie, un exces in consumul ei are
efect nociv asupra organismului. Excesul in organism se produce numai
daca consumam sare anorganica. Daca se consuma sare sub forma organica,
niciodata nu vom avea sare in exces in organism. Aceasta forma organica
o gasim in frunzele, fructele, tulpinile si radacinile plantelor. Intre
hrana zilnica si longevitate exista o stransa corelatie. In general,
alimentatia trebuie sa fie bogata in hidrati de carbon care se gasesc
in fructe, frunze si radacini comestibile si saraca in proteine continute
in carne.