Leurda (Allium ursinum)
Fiecare primavara aduce sperante in soare si caldura.
Ne simtim iarasi veseli si plini de avint, ne bucuram de prima inverzire
a naturii si de voiosia lumii pasarilor cu intreaga fiinta, ca de un
autentic dar de la Creator. In fata acestei noi splendori verzi, ar
trebui sa pasim spre o noua cura de primavara, o curatire si depuratie
a organismului care duc la improspatare si inviorare igienica demne
de luat in seama. Mai ales leurda, numita si ai-ciorasc, ai-de-padure,
ai-salbatic, aiuti, aliu, aliu-de-iunie, leoarda sau leorda, face parte
dintre acesti vestitori ai primaverii. Frunzele, de un verde proaspat,
lanceolate, lucioase, asemanatoare celor ale lacramioarei, ies dintr-un
bulb lunguiet care este inconjurat de membrane albe, transparente. Tulpina
neteda, de un verde deschis, impreuna cu potirul alb ajung la o inaltime
de 30 de centimetri. Leurda creste numai in cimpii bogate in humus si
umede, sub tufisuri, in paduri de foioase si alpine. I se simte puternicul
miros de usturoi chiar inainte de a zari planta. El i-a si adus in popor
numele de „ai” – salbatic, de padure – insemnind
usturoi; acest miros exclude fara nici o indoiala orice confuzie cu
frunzele lacramioarei sau cu otravitoarea brindusa de toamna. La inceputul
primaverii, multe zavoaie sunt acoperite cu frunze proaspete, verzi
ale leurdei. Ele rasar din pamint in aprilie sau mai, uneori chiar mai
devreme. Florile devin insa vizibile abia pe la mijlocul lui mai sau
iunie. Puternice forte vindecatoare zac in ea si se spune ca si ursii
o cauta cind ies din hibernare, pentru a-si curata stomacul, intestinele
si singele. Leurda contine in esenta proprietatile usturoiului nostru,
numai ca are o putere curativa mult mai mar. Este, de aceea, deosebit
de indicata in curele depurative de primavara si ajuta la vindecarea
bolilor cronice de piele.
Intrucit frunzele isi pierd portele lecuitoare in stare uscata, in cura
de curatire si depuratie de primavara ele se folosesc proaspete. Se
pun, taiate marunt, pe piinea cu unt; tocate fin, in loc de alt condiment
(nefierte) in supa zilnica, pe cartofi, in perisoare, chiftele sau in
alte mincaruri al caror gust este imbunatatit alminteri de patrunjel.
Frunzele pot fi preparate si ca piure sau salata. Intrucit folosite
in cantitati mari au un gust intepator, ar trebui amestecate in piure
cu funze de urzici.
Frunzele tinere se aduna in aprile sau mai, deci inainte de inflorire,
iar bulbii la sfirsitul verii si toamna. Bulbii de leurda pot fi folositi
la fel ca si usturoiul. Este indicat ca persoanele cu stomac sensibil
sa toarne lapte cald peste frunzele si bulbii taiati marunt, sa lase
totul sa stea 2-3 ore, apoi sa bea acest lichid, inghititura cu inghititura.
Pentru a avea pe tot parcursul anului leurda in casa si a beneficia
de puterea ei tamaduitoare, se prepara tinctura de leurda (a se vedea
„Moduri de folosire”). Din aceasta tinctura se iau zilnic
10-12 picaturi in putina apa. Aceste picaturi ajuta la o memorie excelenta,
previn arterioscleroza si alunga multe alte afectiuni si indipozitii.
Leura are un efect foarte favorabil asupra aparatului digestiv. Se recomanda
atit la diaree acuta si cronica, chiar daca aceasta este insotita de
balonari si colici, cit si la constipatie, daca aceasta se bazeaza pe
spasme interne sau de lenevirea intestinelor. Viermii intestinali, chiar
si limbricii, mor la citva timp dupa folosirea leurdei. O data cu imbunatatirea
activitatii intestinale dispar si acele indispozitii care apar adesea
la oameni virstnici sau la gurmanzi din cauza intestinelor lenese, inactive
sau prea pline, insomnia, tulburarile cardiace provocate de stomac,
indispozitiile provenite din arterioscleroza sau hipertensiune artificiala
– ca verijul (ameteala), senzatia de apasare (la cap), de neliniste
si depresiunile – vor ceda. Suprapresiunea scate treptat. Vinul
de leurda (a se vedea :Moduri de folosire”) este un preparat minunat
pentru toti batrinii cu vesnice secretii pulmonare abundente si greutati
in respiratie legate de acestea. Chiar in cazurile de tuse rebela indelungata
se scapa de flegma si de insuficienta respiratorie provocata de ea.
Acest leac este indicat in tuberculoza pulmonara si hiropizie, de care
sufera desori cei batrini. Frunzele folosite in stare proaspata curata
rinichii si vezica, favorizind urinarea. Ranile care se vindeca greu,
unse cu suc proaspat de leurd, se vor inchide rapid. Chiar si starea
bolnavilor cardiovasculari se amelioreaza.
Leura este un mijloc depurativ inca nepapreciat la justa sa valoare,
care se dovedeste bun mai ales pentru epidemia cronic suferinda. Mediucl
naturist si preotul elevetian Kunzle a laudat in mod special aceasta
planta: „Ea curata intregul organism, face singele sanatos, alunga
si distruge substantele otravitoare. Persoanele mereu bolnavicoase,
cele cu eczeme si cu tenul fainos, scrofulosii si reumaticii ar trebui
sa venereze leurda asemenea aurului. Nici o planta de pe pamint nu este
atit de eficace pentru curatirea stomacului, a intestinelor si a singelui.
Tinerii ar inflorii ca niste roze si s-ar deschide ca un con de brad
la soare!” Kunzle arata mai incolo ca stie familii ai caror membrii
erau inainte „tot timpul anului bolnaviciosi, mergeau din doctor
in doctor, erau plni de eruptii si eczeme, scrofulosi pe tot corpul,
palizi, de parca ar fi zacut deja in groapa si i-ar fi riciit gainile
iarasi afara de sub pamint si care s-au insanatosit si inviorat dupa
o intrebuintare mai indelungata a acestui dar minunat al Dumezeirii”.
Moduri de folosire:
-sub forma de condiment: frunzele proaspete de leurda se maruntesc ca
patrunjelul sau ceapa si se presara pe piine, in supe, sosuri, salate
si mincaruri de carne.
-tinctura de leurda: frunzele sau bulbii taiati marunt se introduc intr-o
stical pina la git fara a se indesa, se toarna desupra rachiu de secara
sau orice alt rachiu de 38-40% facut in casa si se lasa 14 zile in soare
sau in apropierea masinii de gatit. Se iau de 4 ori pe zi cate 10-15
picaturi in putina apa.
-vin de leurda: se ia 1 pumn de frunze taiate marunt, se lasa sa dea
citeva clocote in ¼ litru de vin alb, se indulceste dupa gust
cu miere sau sirop si se bea din acest vin peste zi, incet, inghititura
cu inghititura.