Gastrita acuta este o inflamatie a mucoasei stomacului. Ea este mai
cu seama de cauza toxi-alimentara. Gastrita cronica are drept cauza
o hiperaciditate gastrica. Gastrita acuta poate fi cauzata de intoxicatii
alimentare (inclusiv ciuperci), infectii acute virale, alcool consumat
in cantitate mare, exces de nicotina si cafea si de anumite medicamente.
Bolnavul cu gastrita acuta prezinta dureri vii de stomac, care apar
brusc, cu greturi si varsaturi, cu dureri de cap, stare febrila si
cu o limba incarcata, cleioasa.
Masuri profilactice si de tratament
Nu trebuie consumate alimente alterate.
Se vor evita medicamentele cu actiune iritanta asupra mucoasei gastrice.
Se va consuma alcool in cantitate moderata, iar ciupercile vor fi
consumate numai dupa ce ne-am asigurat ca sunt comestibile.
In gastrita acuta provocata de ciuperci, nu se va bea lapte, caci
acesta favorizeaza absorbtia toxinelor. Se va incerca provocarea unei
varsaturi.
Se urmareste dezintoxicarea organismului prin clisme si diuretice,
precum ceaiul de scoarta de mesteacan, fiori de tei, urzica si leustean.
Se tine stomacul in repaus prin post 2-3 zile. In timpul acesta, se
vor bea infuzii de cimbru, salvie, cimbrisor si maghiran. In urmatoarele
2-3 zile, se va recurge la o monodieta cu supe de zarzavaturi sau
cu suc de varza. Se stie ca varza are o actiune antiinflamatoare asupra
mucoasei stomacului. Argila are, de asemenea, rolul de a proteja mucoasa
gastrica: se va lua 1 lingurita de argila la 100 ml apa. In continuare
se recomanda un regim alcalin, adica bogat in legume. Se vor evita
bauturile reci, ca si fainoasele si zaharul rafinat.
Durerile gastrice se pot calma cu ceaiuri de plante: menta, chimen,
musetel, rostopasca, roinita, decoct din seminte de in si extract
de lemn dulce.
Un efect calmant il au cataplasmele umede si caldute aplicate pe regiunea
stomacului.
Rezultat bun au si uleiurile esentiale de scortisoara si dafin, amestecate
cu miere de albine, cate 3 picaturi.