Frunzele proaspete de podbal sunt spalate, zdrobite si frecate pe
un fund de lemn cu sucitorul de taitei pina iese un terci de frunze
care se aplica pe portiunile inflamate unde s-a localizat enzipelul.
Din frunze se poate prepara insa si o infuzie (se taie frunzele marunt,
se oparesc cu apa clocotita, se lasa sa stea putin) si folosi ca o
compresa, dupa ce se raceste. Tot la fel se pot intrebuinta si frunzele
de varza, spalate si zdrobite. Ele inlatura orice inflamatie provocata
de erizipel. Foarte emolient si benefic este efectul sucului frunzelor
carnoase de urechelnita (Sempervivum tectorum). Trecindu-le prin storcatorul
electric de uz casnic, se obtine un sue cu care se ung usor portiunile
inflamate sau se taie de-a lungul citeva frunze de urechelnita si
se pun pe o farfurie, cu partea zemoasa in sus. Cu sucul care se prelinge
din suprafetele sectionate se ung zonele afectate de erizipel. Intern,
se iau dimineata, 1/2 ora inainte de micul dejun, 1 ceasca cu infuzie
de ventrilica, iar pe parcursul zilei, incetul cu incetul, 3-4 cesti
cu ceai de urzici, pina ce controlul medical constata disparitia erizipelului.