La mult timp dupa amputari, uneori ani de-a rindul, apar fenomene-fantoma
extrem de dureroase. Experienta arata ca aplicarea compreselor cu
tataneasa (a se vedea ,,Moduri de folosire" la articolul despre
tataneasa) aduc alinare, iar durerile pier treptat.
Efect excelent are si esenta de ceapa, care se cumpara din farmaciile
homeopatice sau din magazinele specializate in alimente naturale bogate
in vitamine, dar se poate prepara usor si in casa. Cepele taiate rotocoale
se introduc intr-o sticla pina la git, se toarna deasupra rachiu de
secara de 38-40%, se lasa sa stea 10 zile in soare sau la loc calduros,
apoi se trage in sticle. Cu acest preparat se unge apoi bontui amputat.
De mare ajutor este ceaiul din radacini de stinjenel (iris) care se
scot din pamint in octombrie, se spala cu o perie si se usuca prin
atirnare. Radacinile uscate se macina pina devin o pulbere, cel mai
bine cu ajutorul unei risnite uzate de risnit cafea, mac sau pesmet.
1/2 lingurita din acest praf se lasa peste noapte la macerat in 1/4
litru de apa; se beau in timpul zilei 1-2 cesti, in inghitituri mici.
Cioturile amputate ar trebui imbaiate de 3 ori pe saptamina in bai
de cimbru (prima bale poate fi incalzita inca de 2 ori). Se pune 1
pumn plin de cimbru la 1 baie. Si pernele cu cimbru si pedicuta puse
peste noapte ca niste comprese ar fi de recomandat. Cite 100-150 grame
din plantele numite sunt introduse intr-o perna din pinza de in.