Utile
Adaugati la favorite!

Sanatate Naturala
O viata la care n-ai visat!
Ultima modificare:
 
 

Meniu

Home
Plante
Sfaturi boli
Boli canceroase
Forum
Kombucco Orientalis
Contact

 


DURERILE MUSCULARE ALE
SPATELUI

Sunt recomandate dusuri calde si miscari in forma de 8.
Dusul cald se recomanda sa se faca intr-o anume pozitie: ambii genunchi indoiti, cu palmele pe jos, chiar in dreptul genunchilor; greutatea corpului se lasa mai mult pe brate, pentru a usura spatele.
Dusul se aplica pe partea dureroasa, facand cu partea inferioara a coloanei vertebrale o miscare in forma de 8, impingand inainte si inapoi cand un sold, cand altul, timp de 10 minute.
Aspirina este recomandata cand durerile persista; aceasta se administreaza timp de 2 zile, dupa mese, 2 tablete, daca greutatea corpului este sub 75 kg, si 3, daca greutatea este mai mare.
Doza se micsoreaza apoi la o jumatate de tableta, pana cand durerile dispar.
Dormitul pe un pat tare relaxeaza muschii spatelui care sunt contractati. Pentru aceasta se pune o bucata de placaj groasa de 2-3 cm sub o saltea din bumbac.
Baile de parafina pentru acestea sunt necesare urmatoarele: ulei mineral, 1-2 pachete de parafina, aproape uscata, o oala cu fundul dublu si o pensula din par cauciucat
Se topeste parafina intr-o oala cu fundul dublu, adaugandu-se 1 lingura de ulei pentru fiecare 1/2 kg de parafina. Se lasa amestecul sa se raceasca, pana cand apare o spuma la suprafata vasului. Aceasta spuma se da la o parte si se adauga 4-5 cm3 de parafina. Se unge spatele cu ulei; daca regiunea este paroasa, se rade parul. O alta persoana din lamilie va intinde parafina cu ajutorul pensulei.
Cand primul strat de parafina s-a uscat, se mai da inca o data cu parafina. Se continua astfel pana cand stratul ajunge la o grosime de 1 cm, dupa care se acopera cu un prosop. Dupa o jumatate de ora, se inlatura stratul de parafina, prin cojire. Amestecul se poate folosi de mai multe ori. Se poate folosi si parafina simpla, fara amestec de ulei, care asigura o caldura mai mare.
Masajele - acestea sunt deosebit de eficace daca se fac dupa o impachetare cu parafina.
Pentru a se face un masaj bun, bolnavul se aseaza pe burta, dezbracat, pe o suprafata tare. Miscarile de masaj se fac de sus in jos, in mod ritmic pe muschii de langa sira spinarii. In prealabil, pe piele se aplica un ulei mineral sau un amestec de metil-salicilat, camfor si sapun lichid. Dupa acest masaj prin mangaieri ritmice (timp de 5 minute), se continua cu framantari ale muschilor, incepand din partea superioara a spatelui, pana la 2-3 cm mai jos de sira spinarii, apoi se continua masajul de jos in sus, inca 5 minute, apasand atat cat bolnavul poate suporta. Uleiul mineral ramas pe piele se inlatura folosind alcool sanitar.
Durerile de spate pot fi prevenite prin tonifierea muschilor abdomenului si a muschilor jgheaburilor vertebrale, prin exercitii simple facute acasa.
Muschii dorsali ai spatelui se pot tonifia astfel: intindeti-va pe un covor cu mainile asezate pe sol, deasupra capului, si picioarele intinse. Ridicati in acelasi timp mainile si
picioarele si tineti-le astfel timp de 3-5 secunde. Dupa o pauza de 5 secunde, se reia exercitiul de 5 ori.
Muschii abdominali se fortifica incordand picioarele. Culcati-va pe spate cu genunchii ridicati si cu mainile pe langa solduri, intindeti incet picioarele pana la 15 cm de sol, apoi dupa o relaxare de cateva secunde se reia exercitiul de 5 ori.
Un alt exercitiu pentru intarirea muschilor abdominali este urmatorul:
Din pozitia culcat pe spate, se intind bratele pe langa corp. Se intind picioarele cu talpile departate la o distanta de 30 cm. Ridicand incet piciorul drept pana la vertical, se aduce deasupra piciorului stang si se coboara meet pe partea stanga. Se duce piciorul in sens contrar si se face apoi acelasi exercitiu cu celalalt picior.
Acest exercitiu se repeta de 2 ori pe zi, timp de 2-3 saptamani.

 

 
Publicitate

Copyright 2004 - Sanatate Naturala
Optimizat la rezolutia 1024 x768