Diareea se manifesta prin scaune moi, uneori apoase. Cauzele bolii
sunt: stresul social si psihic, unele medicamente, alimentele alterate,
apa de baut poluata, alergiile alimentare, salmoneloza, gastrita,
colita, afectiunile renale si intestinale. Prin scaunele diareice
se pierd multe lichide si saruri minerale.
Masuri profilactice si de tratament
Efect bun il au sucurile de afine si de coacaze negre, ceaiurile de
plante: coada racului, afine, cuisoare si verbina.
Se recomanda 1 lingurita de argila sau un varf de cutit de sare, de
2-3 ori pe zi, cu apa.
In alimentatie se vor folosi: banane, orez nedecorticat, cartofi fierti
in coaja.
Se vor evita legumele crude si laptele.
Se vor manca mere, care regleaza functia intestinului. Nu se vor consuma
la aceeasi masa legume si fructe, caci acest amestec favorizeaza balonarile.
Postul aduce o ameliorare imediata, iar orezul intareste continutul
materiilor fecale.
Alte alimente cu rol antidiareic: morcovii, crema de ovaz, otetul
de mere, 2 linguri la 100 ml de apa, si gutuile.
Cataplasmele si compresele calde pe abdomen, impachetarile reci cu
argila, 2 ore, de 2-3 ori pe zi, masajele pe abdomen cu uleiuri esentiale
de scortisoara, cuisoare, ulei de lavanda sau de salvie sunt, de asemenea,
indicate.