Cresterea valorii zaharului in sange peste 120 mg caracterizeaza
diabetul zaharat, care se manifesta prin sete intensa, permanenta,
foame nestapanita, rani atone, care treneaza si se vindeca greu, o
stare de oboseala.
Se pot distinge doua forme de diabet: diabetul juvenil, care este
provocat de o insuficienta pancreatica aparuta in anii copilariei,
si diabetul zaharat al adultului, cand insulina trece greu in sange
si se asimileaza greu glucoza.
Cauze favorizante: alimentatia defectuoasa, lipsa de miscare, obezitatea,
stresul psiho-social.
Masuri profilactice si de tratament
In primul caz, este necesar tratamentul cu injectii cu insulina care
se face toata viata. In diabetul adultului, acest tratament cu insulina
este aplicat numai cand valorile glicemiei ating cote prea mari, tratamentul
de fond fiind facut cu comprimate care scad zaharul din sange.
Boala fiind incurabila prin tratament, se urmareste prevenirea complicatiilor
renale si oculare.
Alimentatia trebuie sa fie bogata in legume, saraca in grasimi si
glucide.
Se vor evita zaharul, dulciurile, mierea, dulceata, berea, sucurile
de fructe, conservele.
Se recomanda: telina, varza, sparanghelul, ceapa, fasolea, salata
verde, salata de papadie, usturoiul, hreanul, morcovii.
Un efect benefic il au: sucurile de telina si de varza alba. In loc
de zahar, se va folosi zaharina. Alimentatia consta din 5-6 mese mici
pe zi. Cei obezi trebuie sa scada in greutate. Se va renunta la alcool
si nicotina.
Se recomanda un consum mare al alimentelor care contin crom si zinc.
De asemenea, sunt indicate infuziile din frunze de afin, urzici, afine,
zeama de varza acra, papadie, salvie, boabe de ienupar, pastai uscate
de fasole.
Se vor evita complicatiile arteritei diabetice printr-o incaltaminte
confortabila, o atentie deosebita a micilor taieturi si rani de la
laba piciorului, dusuri cu jet si bai calde.