Utile
Adaugati la favorite!

Sanatate Naturala
O viata la care n-ai visat!
Ultima modificare:
 
 

Meniu

Home
Plante
Sfaturi boli
Boli canceroase
Forum
Kombucco Orientalis
Contact

 


Culegerea plantelor

Premisa culegerii este cunoasterea plantelor medicinale. Daca ea este indeplinita, atunci se pune problema culegerii plantelor la timpul potrivit, la locul potrivit si in modul potrivit.
Cele mai bune efecte lecuitoare au, conform experientei, ierburile proaspat culese; ele sunt neaparat necesare pentru o reusita in cazurile de imbolnaviri grave.
Ierburile proaspete vi le puteti culege singuri, incepand cu primavara timpurie, uneori deja inainte de sfarsitul lui februarie, pana prin noiembrie. Unele pot fi gasite chiar in timpul iernii sub patura de zapada, daca li s-a retinut locul (de exemplu: rostopasca).
Pentru iarna se face o provizie nu excesiv de mare de ierburi. In acest scop, trebuie sa le culegem in perioada continutului cel mai mare de substante active.
La FLORI aceasta este la inceputul perioadei de inlorire.
La FRUNZE inainte si dupa perioada de inflorire.
RADACINILE sunt scoase din pamant la inceputul primaverii sau toamna.
FRUCTELE se culeg in perioada coacerii.
A se respecta urmatoarele indicatii: Sa nu se adune decat plante sanatoase, curate, fara insecte! Sa se culeaga plantele in zilele insorite, in stare uscata, atunci cand roua s-a dus.
Nu sunt locuri bune de cules urmatoarele: campuri ingrasate chimic, campiile si malurile de ape murdare, infestate, terasamentele de cale ferata si locurile apropiate de strazi cu circulatie intensa, de autostrazi si instalatii industriale.
Curata natura! (Nu rupe plantele cu radacina cu tot, nu face pagube!) Unele specii – monumente ale naturii – sunt ocrotite prin lege. Exista destule plante medicinale cu acelasi efect care nu se afla sub ocrotirea legala (de exemplu: urechea-ursului – ciubotica-cucului).
A nu se strivi florile si frunzele in timpul culesului si a nu se utiliza pungi si sacose de plastic la adunat! Plantele incep sa transpire si se innegresc mai tarziu, in timpul uscatului.

 

 
Publicitate

Copyright 2004 - Sanatate Naturala
Optimizat la rezolutia 1024 x768