Utile
Adaugati la favorite!

Sanatate Naturala
O viata la care n-ai visat!
Ultima modificare:
 
 

Meniu

Home
Plante
Sfaturi boli
Boli canceroase
Forum
Kombucco Orientalis
Contact

 


Coada-Calului (Equisetum arvense)

Denumiri populare: barba-ursului, bota-caluluim bradisor, coada-iepei, coada-minzului, nodatica, opinci, paruk-porcului, siruslita. Priavara timpurie, din rizomul care creste adinc ies mai intii tulpinile fructului, colorate maroiu, roditoare si purtatoare de spori. Abia mai tirziu apar frunzele verzi si inalte de pina la 40 de centimetri, care se aseamana cu niste braduti cu forma regulata. Coada- calului se gaseste pe cimpuri, terasamente de cale ferata si povirnisuri. Acea varietate
care creste pe pamint argilos este cea mai tamaduitoare. Contine, in functie de locul de amaplasare, 3-16% acid silicic care produce un efect curativ foarte bun. Bineinteles ca se va evita planta de pe ogoarele ingrasate chimic. Coada-calului cu ramurelele foarte fine creste cu precadere in paduri si liziere. Si aceasta varietate are puterea de leac. In medicina populara, aceasta planta medicinala a fost apreciata inca din timpurile indepartate, in special datorita fortei sale hemostatice (care are proprietatea de a opri hemoragia) si a reusitelor in cazul bolilor renale si vezicale grave. Totusi, ea a fost data uitarii in decursul vremurilor. Chiar preotul Kneipp, marele nostru medic naturist popular, a fost acela care a readus coada-calului la importanta sa anterioara. El a declarata drept „unica, de neinlocuit si inapreciabila” in cazul hemoragiilor, al varsaturilor de singe, al afectiunilor vezicale si renale, al pietrei si nisipului. „In o mie de afectiuni”, scrie el, „in rani necrozate, chiar in abcese canceroase sau osteoporoza, coada-calului obtine performante iesite din comun. Ea spala, curata, dizova, arde, indeparteaza tot ce este stricat. Adesea, planta umeda, calda este invelita in cirpe ude si pusa pe locul care trebuie sa vindece.”
Preotul elvetian Kunzle afirma ca toti oemenii incepind de la o oarecare virsta ar trebui sa ia zilnic ca bautura permanenta o ceasca de ceai de coada-calului. Atunci toate durerile reumatice, artritice si nevralgice ar disparea, fiecare om ar avea un apus de viata sanatos. Povesteste ca un barbat de 86 de ani a fost eliberat datorita unei bai cu aburi de coada-calului de o durere ingrozitoare provocata de o formare de calcul si ca a mai trait inca multi ani. Preotul elvetian mai spune: „Cele mai putenice hemoragii si varsaturi de singe le va vindeca planta, luata intern sub forma de ceai, in timp scrut, ba chiar aproape pe loc”.
In locul racelilor vezicale si al durerilor spastice nu exista un remediu mai bun decat o infuzie de coada-calului ai carei vapori sunt lasati sa actioneze asupra vezici invelindu-se bolnavul 10 minute intr-un halat de baie. Repetind aceasta procedura de cateva ori, se produce o disparitie trepatata a reului. Batrinii care deodata nu mai pot urinca si se zvircolesc de durere, intrucit urina nu iese deloc sau doar picatura cu picatura. Sunt eliberati de chin gratie acestor aburi fierbinti de coada-calului, fara ca medicul sa-i sondeze.
In cazul nisipului la rinichi, al calcului renal si vezical (pietre la rinichi si la vezica) se fac bai de sezut fierbinti cu coada-calului, bindu-se in acelasi timp ceai cald de coada-calului in inghitituri mici si tinindu-se urina, pentru a o goli in cele din urma cu presiune. In acest fel, piatra se elimina de cele mai multe ori. In legatura cu aceste indrumari am primit scrisori care nu fac decit sa confirme cele mai de sus: Metoda a dus la eliminarea calcului renal, respectivii oameni se simt mai bine si nu-i mai jeneaza nimic.
In situatii in care alte mijloace diuretice nu au avut efect, coada-calului a ajutat, ca de exemplu in retentiile de apa in pericard, in pleura sau in tulburarile renale de dupa scarlatina si alte boli infectioase grele cu dereglari in eliminarea apei. Dupa ce bolnavul a suferit de una din aceste boli, un tratament cu coada-calului este un mijloc excelent atit intern cit si extern pentru a ajuta functionarea normala a rinichilor si a vezicii urinare.
O singura baie de sezut cu coada-calului face minuni in inflamatiile bazinetului renal si in pionefrita. Pentru aceasta se foloseste – deci numai ca uz extern – coada-calului cea inalta, care are niste tulpini de grosimea degetului si creste in cimpiile mlastinoase si pasunile alpine si care aduce o usurare in cazut acestor maladii. O doamna din Innsbruck a zacut saptamini si luni intregi la spitalul din Innsbruck cu o grava inflamatie a bazinului renal. Neintrezarind nici un sfirsit al suferintei, mi-a trimis de-acolo un semnal de alarma. Am sfatuit-o sa faca o baie de sezut cu coada-calului. La putine zile a sosit o scrisoare: „Mi-ai salvat viata. Sunt acasa. Baia de sezut cu coada-calului mi-a luat tot raul, dindu-mi forte noi.” Coada-calului cea inalta, cu tulpini groase cit degetul, culeasa de pe cimpii mlastinoase si pasuni alpine are voie sa fie folosita numai pentru bai de sezut. Pentru uz intern, deci prepararea ceaiului, se ia numai planta culeasca de pe ogoare, drumuri de tara si liziere.
Dupa o nastere grea se poate intimpla ca la tinerele mame sa apara tulburari de vedere, cauza constind bineinteles in faptul ca la nasterea unui copil rinichii femeii au avut de suferit si ei. Baile de sezut cu coada-calului actioneaza din exterior in sensul provocarii unei irigari sangvine a rinichilor, care trage presiunea rinichilor din ochi, in asa fel incit tulburarile de vedere dispar treptat.
Marele medic german dr. Bohn, adept al lui Kneipp, lauda coada-calului si puterile sale: ”Pe de o parte, coada-calului este un mijloc impotriva hemoragiilor, pe de alta – si aceasta in masura cea mai mare – un leac pentru rinichi. Dupa consumul infuziei de coada-calului se elimina cu usurinta si din abundenta o urina inchisa la culoare. In caz de hidropizie este un remediu rapid si eficae.” Cind un alt mijloc diuretic nu-si mai face efectul, se dau deoparte toate aceste ceaiuri de plante si se beau 4-5 zile (in cazuri rebele pina la 6 zile) in sir cite 5-6 cesti cu ceai de coada-calului, dar numai in inghitituri mici, repartizate pe parcursul intregii zile. Practica arata ca in cele mai multe cazuri urina se va elimina.
In cazult unor eruptii cutanate (de piele) insotite de mincarimi, chiar daca sunt cu cruste sau cu puroi, ajuta spalaturile si compresele cu infuzie de coada-calului. Spalaturile si baile cu coada-calului sunt de folos in cazul inflamatiilor purulente ale patului unghiilor, in cel al picioarelor cu ulcer varicos, al osteoporozei, al ranilor vechi si care nu se vindeca, al ulceratiilor canceroase, al stratului carnos de la calcii, al fistulelor si pecinginei si al altor eczeme, cit si al lupusului. Se poate aplica si planta oparita, invelita calda in cirpe. Pentru a combate hemoroizii durerosi si nodulii hemoroidali se aplica un terci de plante proaspete, care se face astfel: Se spala coada-calului proaspata si se farimiteaza bine pe un fund de lemn pina se formeaza un terci.
In hemoragii nazale continue se pune o compresa cu infuzie racita de coada-calului. Ca mijloc hemostatic, ea ajuta in hemoragiile pulmonare, in metroragii (hemoragii uterine neregulate), in hemoragiile stomacale si ale hemoroizilor. Aici este noevoie, fireste de un ceai concentrat. In mod normal se calculeaza pentru 1 ceasca (¼ litru) 1 lingurita cu virf de plante, in cazul hemoroizilor se pun insa 2-3 lingurite cu virf la 1 ceasca. Coada-calului ajuta, combinata cu ventrilica, in combaterea arteriosclerozei si a amneziei prin efectul ei depurativ. Poate fi caracterizata drept mijlocul cel mai bun de prevenire a cancerului.
Tinctura de coada-calului este si un remediu deosebit de bun contra picioarelor care transpira (a se vedea „Mod de folosire”). Picioarele spalate si uscate bine sunt frictionate cu aceasta tinctura. In plus, trebuie sa se bea zilnic, dimineata, pe stomacul gol, ½ ora inainte de micul deju, 1 ceasca de ceai de coada-calului. La fel de bine ajuta contra transpiratiei picioarelor si baile de picioare cu coada-calului (a se vedea „Mod de folosire”). Pentru a combate matreata, parul se spala zilnic cu infuzie de coada-calului, dupa care se maseaza cu ulei de masline de calitate. Matreata va disparea foarte curind.
Coada-calului amesteca cu sunatoare, oparita si consumata 1-2 cesti pe parcursul zilei, in timp ce seara se maninca hrana solida, ajuta impotriva inconstinetei urinare. Se recomanda ca apa de gargara in amigdalite, inflamatii ale mucoasei bucale, stomatite ulceroase, singerari ale gingiei si gingivite, fistule si polipi in cerul gurii si git. Femeile care au scurgeri ar trebui sa faca bai de sezut cu coada-calului.
Nu trebuie uitat ca aceasta planta medicinala este unul din leacurile pulmonare cele mai bune, atit in caz de bronsita cronica, cit si de tuberculoza pulmonara. Prin consumul regulat de ceai se obtine o insanatosire a plaminului tuberculos prin aportul de acid silicic, dar si inalturarea salbiciunii generale existente in descursul bolii pulmonare.
Noile rezultate ale cercetarilor indreptatesc, conform botanistului austriac Richard Willfort, sa se presupuna ca prin utilizarea mai indelungata a ceaiului de coada-calului, tumorile malinge sunt stopate in cresterea lor si in cele din urma facute sa dispara. Chiar polipii organelor pelviene sau cei rectali sau inflamatiile bursei sinoviale se combat in acest chip. In plus, se folosesc in anumite cazuri comprese cu aburi de coada-calului si bai de sezut de coada-calului. Aceste comprese cu aburi ajuta si in durerile stomacale spastice, in crizele hepatice (de ficat) si biliare (ale veziculei biliare) si in blocajele dureroase care dauneaza activitatii cardiace prin presiunea lor ascendenta.
„La 19 dec 1997 am primit un telefon de prin zona Steier. Era vorba de un fermier de 49 de ani, caruia ii aparuse in talpa o umflatura tare care-i pricinuia dureri mari. Nu mai putea sa calce. In spital a fost tinut citeva zile si trimis iarasi acasa. L-am sfatuit sa-si puna comprese cu aburi de coada-calului care dizolva chiar si tumorile maligne. Va puteti imagina cit am fost de surprinsa cind mi s-a telefonat pe 22 decembrie, deci 3 zile mai tirziu, ca umflatura disparuse complet. Pielea era nitel flasca si moale la pipait, iar umflatura tare nu se mai simtea”.
Am putut constata din experineta ca si cele mai grave discopatii dispar foarte rapid cu ajutorul bailor de sezut cu coada-calului, daca nu au luat nastere prin blocarea unui nerv. Radiografiile arata coloane vertebrale uzate din cauza virstei, la care insa nu se vede nici o cauza care sa stirneasca dureri. Presiunea unui rinichi dereglat, care, dupa cum a dovedit-o experineta, actioneaza ascendent, se plaseaza in nervii de la suprafata care merg de-a lungul sirei spinarii si pricinuiesc aceste dureri. Deci nu este vorba de discurile intervertebrale, ci de o presiune exercitata de un rinichi asupra nervilor care sunt deschisi. O baie de sezut cu coada-calului indeparteaza imediat, prin efectul sau in profunzime asupra rinichilor, presiunea lor ascendenta.
„O femeie in virsta de 38 de ani se trata de trei ani de dureri de discopatie. In loc sa simta o ameliorare, durerile se accentuasera si femeia a intepenit atit de tare in zona umeri-git, incit dimineata nu se mai putea ridica din pat decit cu ajutorul unei bare pe care sotul ei i-o fixase deplafon deasupra patului. In perioada aceea am tinut o prelegere la Steyr si cu aceasta ocazie am cunoscut-o. Va veti mira desigur aflind ca femeia a scapat, dupa o singura baie de sezut cu coada-calului, de toate durerile si de anchiloza”.
Acelasi lucru este valabil in legatura cu discopatia pricinuita de mersul cu tractorul. Miscarile zguduitoare nu vatameaza discurile inrervertebrale, ci rinichii sunt cei dereglati din cauza acestui ritm sacadat. Ia nastere de indata o presiune ascendenta, pe care baile de sezut cu coada-calului o indeparteaza.
„O doamna din Elvetia este de citiva ani teapana cu un bat din cauza verterbrei cervicale. Curele anuale la dr. Zeileis din Gallspach au adus o ameliorare pasagera, nici pe departe insa o vindecare. Am cunoscut-o din intimplare. Mi-a promis pe un ton nu foarte convingator ca va face baie de sezut cu coada-calului dupa intoarcerea acasa. Foarte repede a sosit apoi telefonul, plin de bucurie: Dupa 10 minute de baie calda de sezut cu coada-calului a trecut orice anchiloza. Si nici n-a mai revenit vreodata, dupa cum am avut ocazia sa aud dupa multi ani.”
Marele neurolog, dr. Wagner-Jauregg, spune in scrierile sale: „Doua treimi din toti bolnavii de nervi nu ar ajunge la sanatorii, daca rinichii lor ar fi sanatosi.” De atunci am putut sa sfatuiesc mai multi oameni nefericiti, care din cauza dereglarilor rinichilor sufereau de depresiuni, manii (idei fixe) si accese de nebunie, sa faca bai de sezut cu coada-calului si sa-i feresc de spital de boli nervoase. Aici trebuie folosit intern, pe linga urzica si coada-soricelului, si ceaiul de coada-calului, dimineata si seara cite o ceasca.
In tulburarile renale grave insotite de toate efectele secundare trebuie incredintat pentru baile de sezut coada-calului proaspata; cel mai bine, dupa cum am mai mentionat, cea inalta de pe cimpurile mlastinoase. Pentru 1 baie este necesara o galeata de 5 litri plina cu plante (a se vedea „Modul de folosire” ca si „Bai de sezut”). In timpul baii de sezut, rinichii trebuie sa stea sub apa – durata baii:20 minute! A nu se sterge dupa baie, ci a se intra in halatul de baie si a transpira 1 ora in pat, abia apoi a se imbraca lenjeria de noapte uscata. Reincalzita, baia de sezut mai poate fi folosita de 2 ori.

Moduri de folosire:
-infuzie: 1 lingurita (cu vraf) de coada-calului la 1 litru de apa – se opareste, se lasa sa stea putin.
-compresa cu aburi: 2 miini pline de coada-calului se pun intr-o sita care se agata peste un recipient de apa clocotita. Cind plantele sunt fierbinti si moi, se invelesc intr-o pinza de in si se aplica pe locul suferind. A se impacheta neaparat cald! A se lasa sa actioneaza mai multe ori sau peste noapte.
-tinctura: 10 grame de coada-calului se lasa la macerat cu 50 grame de rachiu natural de secara. Se lasa sa stea 14 zile la soare sau alta sura de caldura. Se agita zilnic!
-bai de sezut: 100 grame de coada-calului se lasa peste noapte in apa rece, in ziua urmatoare maceratul se infierbinta pina de in clocot si sa adauga la apa de baie. Durata baii – 20 minute. A nu se sterge dupa baie, ci a se intra umed in halatul de baie, a transpira 1 ora in pat. Apa baii trebuie sa acopere rinichii.
-compresa cu terci: Coada-calului proaspata este spalata bine si farimitiata pe un fund de lemn pina se formeaza un terci.

 

 
Publicitate

Copyright 2004 - Sanatate Naturala
Optimizat la rezolutia 1024 x768