Este o boala deosebit de grava, a carei cauza nu s-a putut icca identifica.
Un singur fapt este sigur: in antichitate, boala era foarte rara,
dezvoltarea civilizatiei ducand la cresterea frecventei bolii. Stresul,
starile depresive, alcoolul, tabagismul, noxele din mediul inconjurator
sunt cauze predispozante.
Fumatul poate fi cauza cea mai incriminata ca factor de risc pentru
cancerul pulmonar, laringe, faringe, esofag, stomac si vezica urinara.
Masuri profilactice si de tratament
Vegetalele cu rol anticanceros sunt: morcovii, legumele verzi, varza
rosie, ciresele, strugurii, cerealele, nucile, semintele de floarea
soarelui, prazul, usturoiul.
Alte alimente cu rol preventiv anticanceros sunt: soia, telina, pastarnacul,
ceapa, gulia, portocalele, lamaile, grapefruit, orezul decorticat,
semintele de in, conopida, castravetii, cartofii, pepenele galben,
menta, salvia, maghiranul, rozmarinul, cimbrisorul, busuiocul, tarhonul,
patrunjelul, rostopasca, radacina de ginseng.
Dintre produsele cu rol profilactic asupra bolii canccroase, amintim:
iaurtul, branza facuta din zer si varza acra.