In aceasta boala se produc modificari patologice ale vaselor, determinate
de nicotina, cresterea colesterolului din sange sau varsta inaintata.
Arterele se intaresc progresiv prin depunerea de grasime si de calciu
in peretii lor. Ele isi pierd astfel elasticitatea si se ingusteaza,
reducand mult fluxul sangvin, putandu-se ajunge la o astupare completa.
Complicatiile aterosclerozei sunt deosebit de grave: apoplexia, infarctul
de miocard, angina pectorala, ateroscleroza renala. Manifestarile
clinice ale bolii sunt racirea extremitatilor, care devin palide,
tulburarile cardiace, pierderea memoriei si dificultati de concentrare.
Masuri profilactice si de tratament
Se recomanda o alimentatie completa, saraca in sare si colesterol.
Un post tinut de doua ori pe an este binevenit. Grasimile din sange
se vor diminua printr-o alimentatie cu hrana proaspata, cu cereale
si legume.
Se recomanda vinete, morcovi, ceapa, praz, sola, usturoi, peste, iaurt,
ulei de floarea-soarelui, mere, gutui. Toate aceste alimente vor asigura
un colesterol scazut. Regenerarea arterelor se poate obtine prin consum
de tarate de ovaz si de orz.
Se vor evita prajiturile, smantana, branza grasa, mancarurile cu faina,
mezelurile si carnea grasa, grasimile animale, organele, prajeala,
painea alba, pastele cu oua, torturile, pestele afumat si in ulei,
alcoolul in cantitati mari.
Se vor consuma legumele crude sau fierte la abur. Se va urmari scaderea
tensiunii la hipertensivi si greutatea corporala la obezi.
Se va evita fumatul si se vor face plimbari in aer liber.
Un efect benefic il au dusurile cu jet, baile alternate, bai progresive
la picioare si dusuri scotiene.
Se recomanda cataplasme cu argila pe ceafa, sau argila luata pe cale
bucala, 1/2 lingurita la o jumatate de pahar cu apa.
Dintre plante, se recomanda: creson,praz, usturoi, hrean. Tinctura
de vase, din care se beau 20 de picaturi cu apa, de 3 ori pe zi. Sucul
de varza sau zeama de varza acra, 3 linguri pe zi. Frectii cu ulei
de rozmarin (sau pus in cada de baie).